Kohti vastavuoroisempaa ja vaikuttavampaa kumppanuutta

Sedussa Kohti huippulaatua lännessä hankkeen painopistealueessa ”Asiakaslähtöisyys on toiminnan perusta” yhtenä tavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia toimintatapoja ja menetelmiä kumppanuustyön tiivistämiseksi ja sen vaikuttavuuden lisäämiseksi laadunhallinnassa. Tavoitteena on, että hankkeen kuluessa luodaan toimintamalli, joka kuvaa kumppanuustyön vaikuttavuutta laadunhallinnassa sekä kumppanuustyön osallistavia menetelmiä.

Kumppanuustyön laatu

Tähän malliin on kuvattu kumppanuustyön laatuun ja vaikuttavuuteen liittyviä toimenpiteitä ja jaoteltu niitä kumppanuuden eri muotoihin. Kumppanuustyön laatu määräytyy näiden toimenpiteiden kokonaisuudesta, toiminnan suunnitelmallisuudesta, systemaattisuudesta ja tasalaatuisuudesta.

Kumppanuustyöpaja – vastavuoroisuutta ja uusia ideoita

Sedussa tavoitteena on myös kehittää ja pilotoida kumppanuustyön uusia toimintatapoja ja menetelmiä. Syksyllä 2020 toteutettiin Kohti huippulaatua lännessä ja Parasta Johtamista hankkeiden yhteistyönä kumppanuustyöpaja.

Kumppanuustyöpajan tavoitteena oli Ähtärin kaupungin, alueen matkailualan yrittäjien ja Sedun välisen kumppanuuden sekä matkailualan koulutuksen kehittäminen. Alakohtaiseen kumppanuustyöpajaan kutsuttiin Ähtärin kaupungin edustajat ja alueen matkailualan yrittäjät sekä Sedun johto, yksikön koulutuspäällikkö ja matkailualan opetushenkilöstöä. Koronan suvantovaiheessa onnistuimme toteuttamaan työpajan livenä.

Kumppanuustyöpajan tavoitteena oli luoda ja selkiyttää yhteistä näkemystä siitä, mitä vastavuoroinen kumppanuus konkreettisesti on ja voi parhaimmillaan olla.

Kumppanuustyöpajan aluksi oli lyhyt puheenvuoro kumppanuuksien merkityksellisyydestä & työelämän kanssa tehtävän yhteistyön nykytilasta. Hyödynsimme Parasta Palvelua-hankkeessa tuotettua materiaalia mm. Hyvän palvelun opas 1, Kumppanuutta kehittämässä

https://trello.com/c/XgCKeZLv/151-hyv%C3%A4n-palvelun-opas-osa-1-kumppanuus  jaettiin kaikille osallistujille ja dia Vastavuoroisen kumppanuuden muodot https://trello.com/c/6wbolM6d/136-kumppanuuden-muodot  käsiteltiin yhteisesti.

 

Kumppanuustyöpaja toteutettiin osallistavilla menetelmillä. Työelämän kumppanit olivat pääosassa -  koulutuksen järjestäjän edustajat aktiivisia osallistujia ja kumppanuuden rakentajia. Työskentelyä ohjasivat fasilitaattorit, jotka eivät puuttuneet sisältöön, vaan huolehtivat prosessin etenemisestä, aikataulusta ja tasapuolisuudesta. Pilotissa fasilitaattoreina toimivat hankkeiden projektikoordinaattorit, jotka myös kirjasivat ylös keskustelussa esiin nousseita keskeisiä asioita. Hyödynsimme työskentelyssä myös visuaalisen fasilitoinnin keinoja.

Pienryhmissä pohdittiin mm. seuraavia kumppanuuteen liittyviä kysymyksiä:

Miten yhteistyöverkostoja ja kumppanuuksia voidaan kehittää?

Mitä suunnitelmia on kaupungilla?

Mitä suunnitelmia on matkailualan yrittäjillä?

Miten matkailualan koulutus palvelee osaltaan matkailuelinkeinon kehittymistä?

Miten matkailualan koulutusta pitäisi kehittää?

Post it-lapuille kirjatut ajatukset kerättiin fläpeille ja ne käsiteltiin lopuksi yhdessä. Samalla menetelmällä kerättiin myös ajatuksia kumppanuusyhteistyön nykyisistä vahvuuksista ja haasteista sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista ja uhkakuvista. Osallistujia pyydettiin myös kirjaamaan ajatuksia arjen kumppanuudesta ja kehittävästä kumppanuudesta. Kumppanuustyöpajan lopuksi keskusteltiin ja kirjattiin jatkosuunnitelmat, joista pyrittiin tekemään konkreettinen ehdotus - kuka tekee, mitä tekee ja milloin tekee?

Kumppanuustyöpajan jälkeen kaikesta tuotetusta materiaalista tehtiin projektikoordinaattorien toimesta kooste, joka toimitettiin kaikille osallistujille.

Kokemukset ja palautteet kumppanuustyöpajasta olivat hyviä. Huolellinen ennakkosuunnittelu ja aktiiviset, alan kehittämisestä innostuneet osallistujat takaavat sen, että lyhyessäkin ajassa saadaan aikaan paljon. Keskustelun kirjaaminen on tärkeää. Samoin on tärkeää antaa aikaa avoimelle, vastavuoroiselle keskustelulle.

 

Kumppanuustyöpajoja on tarkoitus jatkossa toteuttaa ala- ja aluekohtaisesti. Näiden toteutusten tueksi on hankkeessa valmistunut materiaalipaketti, joka sisältää kumppanuustyöpajan taustamateriaalit, kutsupohjan sekä ohjeet ja vinkit kumppanuustyöpajan toteuttamiseen

2021 kuluessa toteutamme toisen kumppanuustyöpajan, tällä kertaa monialaisen ja kampuskohtaisen. Nähtäväksi jää salliiko koronatilanne live-tilaisuudet vai toteutammeko tämän kumppanuustyöpajan verkossa. Tämäkin kumppanuustyöpaja toteutetaan useamman hankkeen yhteistyönä.



Lisätiedot jne.: Riitta Tuokko, Sedu, riitta.tuokko@sedu.fi, 040 868 0863

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kohti huippulaatua Novidassa!

TYÖELÄMÄPALAUTEKYSELY KÄYTTÖÖN 1.7.2021