TYÖELÄMÄPALAUTEKYSELY KÄYTTÖÖN 1.7.2021

 

Ammatillisessa koulutuksessa otetaan käyttöön valtakunnallinen työelämä -palautejärjestelmä, jonka ylläpidosta vastaa Opetushallitus. Työelämäpalautteella halutaan kuulla työelämän kokemuksia ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa tehtävästä yhteistyöstä liittyen koulutussopimus- ja oppisopimusjaksoihin. Työelämäpalautetta kerätään sekä oppi- tai koulutussopimustyöpaikan edustajalta (työpaikkakysely) että vastuulliselta työpaikkaohjaajalta (työpaikkaohjaajakysely). Työpaikan edustajan tulisi olla henkilö, joka vastaa yhteistyöstä koulutuksen järjestäjän kanssa ja työpaikan toiminnoista laajemmin, ei ainoastaan yksittäisten opiskelijoiden ohjaamisesta. Lähtökohtaisesti hän on vastuullisessa asemassa oleva henkilö siinä toimintayksikössä, jossa opiskelija on suorittanut työpaikkajaksonsa. Työelämäpalautetta ei kysytä opiskelijan toiminnasta.

 

Heinäkuusta alkaen palautetta kysytään työpaikkaohjaajilta jokaisen työpaikalla järjestetyn koulutusjakson lopussa ja työpaikkojen edustajilta kaksi kertaa vuodessa.

Palautekysely lähetetään sähköpostitse automaattisesti työpaikkaohjaajille ja koulutuksen järjestäjän kautta työpaikkojen edustajille. Kyselyn vastaukset vaikuttavat suoraan koulutuksen järjestäjän OKM:ltä saamaan rahoitukseen. Kerätty palaute on siten heti koulutuksen järjestäjien laadunhallinnan käytössä ja rahoituslaskennassa koulutuksen järjestäjäkohtainen palautetieto otetaan käyttöön vuoden 2023 rahoitusta myönnettäessä.

 

Työpaikkakyselyssä on kymmenen kysymystä ja siinä kysytään mm.:

  • Yhteistyön sujumisesta oppilaitoksen kanssa on sujuvaa
  • Oppilaitoksen tiedottamisesta ammatilliseen koulutukseen liittyvistä yhteistyön mahdollisuuksista.
  • Tyytyväisyydestä oppilaitoksen tapaan hoitaa oppi- ja koulutussopimusten laadintaan liittyvät asiat.
  • Työpaikan tarpeiden huomioimisesta
  • Opiskelijoiden mahdollisesta rekrytoinnista ja voiko työpaikka suositella yhteistyötä oppilaitoksen kanssa.

Työpaikkaohjaajakyselyssä on myös kymmenen kysymystä ja siinä kysytään mm.;

  • Työpaikkaohjaajan ja oppilaitoksen yhteistyön sujumisesta
  • Varmistiko oppilaitos etukäteen opiskelijan valmiuksien riittävän työelämässä oppimiseen ja että työtehtävät edistävät opiskelijan oppimista suunniteltujen tavoitteiden mukaisesti sekä sen, että työpaikkaohjaajilla oli tiedossa opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS) kirjatut tavoitteet
  • Tarjosiko oppilaitos riittävästi tukea opiskelijan oppimisen ohjaamiseen sekä opiskelijan osaamisen kehittymisen arvioimiseen ja palautteen antamiseen opiskelijalle.

Koulutuksen järjestäjä voi tehdä kumpaankin kyselyyn lisäkysymyksiä ja Opetushallitus suosittelee lisäkysymykseksi avointa tekstivastauskysymystä vapaamuotoiseen palautteeseen.

 

Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko) kehitti tässä hankkeen toimintatavat palautteen työpaikkakyselyn toteuttamiseen sekä molempien kyselyiden palautteen analysoinnille sekä käsittelylle ja kehittämistoimenpiteistä päättämiselle.

 

Lisätietoja antavat tarvittaessa;

kehitysjohtaja Olli Vuorinen (olli.vuorinen@raseko.fi, 040 716 1312) tai

yhteyspäällikkö Susanna Saarinen (susanna.saarinen@raseko.fi, 044 705 7414).

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdintaa huippulaadusta lännessä

Kohti huippulaatua Novidassa!