KALKKIVIIVOILLA


Kohti huippulaatua lännessä hanke on kirjaimellisesti kalkkiviivoilla. Alkuperäisen aikataulun mukaan viimeinen päivä olisi huomenna 31.12.2021. Pandemian myötä kaikille hankkeille myönnettiin lisäaikaa, ja me otimme kuukauden jatkoajan tammikuun 2022 loppuun asti. Toivon mukaan tämä helpottaa kaikkien loppuraportointia, joulukuu on aina repaleinen työpäivien suhteen.

Palataan alkuun tammikuuhun 2020, silloin oli OPH:ssa hankkeiden kick -off päivä. Tällöin kukaan ei vielä osannut aavistaa, että hankkeiden toteutus tulisi olemaan täysin erilainen kuin aiemmin. Korona toi rajoitukset ja sulut, kaikki tapaamiset ja kokoukset tehtiin etänä. Matkakulujen budjetit menivät täysin metsään. Ja kuinka paljon säästimme aikaa, sitä ei kulunut junassa tai autossa istumiseen. Hankkeen hiilijalanjälki oli pienin verrattuna aiempiin hankkeisiin.  

Hankkeen oman loppuseminaarin ehdimme sentään pitämään perinteisenä tilaisuutena marraskuussa 2021, joulukuussa se ei olisi enää onnistunut. Workshoppeja tai suomalaisittain työseminaareja ei olisi ollut niin monta. jos olisimme kokoontuneet kasvotusten. Jälkikäteen ajatella se oli hyvä, että työseminaarit toteutettiin etänä, osallistuminen oli aktiivista ja osallistumisprosentti oli hyvä koko hankkeen ajan.  Verkostossa on sentään viisitoista koulutuksen järjestäjää. 

Verkostohankkeissa on ainutlaatuista se, että pääsee kurkistamaan miten toisissa organisaatioissa toimitaan. Vanha sanonta on; matkoilla oppii aina jotain uutta, nyt voidaan sanoa; etälinjoilla kuulee ja näkee jotain uutta. Mitä tulee mieleen hankeverkostossa esille tulleista asioista tai toiminnoista. Niitä ovat mm. turvallisuuden vuosikello, sähkönatsi (wilbotti), 112 –päivä, opintosihteerin työpöytä, opiskelijafoorumit, laadun toimintakartta ja palautekysely myös huoltajille. Tässä oli vain muutama esimerkki laadun hallinnan pienistä tai isoista keinoista. Näistä enemmän voitte lukea sitten loppuraportissa. Hankkeen sivutuotteena verkosto lähetti kirjeen OPH:lle. Kirjeen sisältö antoi ehdotuksia ja näkökulmia ARVO-kyseleiden kehittämiseen. Projektiryhmän työskentely ja verkostoituminen johti myös vertaisarviointi-toimintaan useamman osatoteuttajan kesken.  

Projektikulttuuri on tämän hankkeen myötä muuttunut pysyvästi, enää ei lähdetä tunnin takia toiseen organisaatioon paikan päälle, kun saman asian voi hoitaa etäkokouksena. Ja sen uskallamme luvata, että ammatillisen koulun laadun hallinta on mennyt jollakin tavalla eteenpäin verkoston oppilaitoksissa.

 

Hyvää Uutta Vuotta 2022

Hermann Kössi

TAO, Turun Ammattiopistosäätiö    Turussa 30.12.2021




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

TYÖELÄMÄPALAUTEKYSELY KÄYTTÖÖN 1.7.2021

Pohdintaa huippulaadusta lännessä

Kohti huippulaatua Novidassa!